Vědomá firma vedená srdcem

Enneagram a emoční inteligence

Chorobná závislost

Jsou  to dva roky, co jsem na Štědrý den rozeslala některým blízkým lidem e-mailem článek „Chorobná závislost." Byl to výraz tehdejšího zoufalství       nad tím, kolik lidí volalo a padalo k zemi, protože je někdo opustil. Scény žárlivosti na večírcích, výhružné SMS, polorozpadlé vztahy. Vzájemná kontrola, svázanost, závislost, oběť a odevzdání svobody tomu druhému.
Byla jsem ustaraná ze všech těch rozchodů kamarádů a klientů. A dokola jsem odpovídala na jejich otázku: „Proč se to děje?“
Říkala jsem jim: „Protože jste vztahově, materiálně, emočně závislí. Druzí lidé a věci, které chcete za každou cenu mít, rozhodují o tom, jak se             ve svém životě cítíte. Dostanete-li co chcete, jste spokojení. Nedostanete-li to, co chcete, pak jste nešťastní. Pokud se tedy někdo rozhodne vám nedat to, co byste rádi, jste bezmocní. Jste závislí na vůli toho druhého."

VHLED

Moje dcera mi jako reakci na tento e-mail řekla něco v tom smyslu, že ji jsem na chvíli jenom naštvala, ale mnozí jiní že mi ten dárek nikdy neodpustí.
Rozjímání patří k vánocům. Tak rozjímejme. Kdo a co rozhoduje o tom, že jsme spokojení a šťastní? To, že po něčem toužíme není špatně. Ale to, že si neumíme naplnit vlastní život, utišit svoji bolest a splnit svoje sny za zamyšlení stojí.
Autor:Eva Velechovská
Médium:Facebook
Datum:20.12.2017